Monday, 13 February 2017

Repris: Bolognamässan (2014)

För ganska precis ett år sedan åkte jag till Bologna i Italien för att gå på världens största barnboksmässa. 2013 fyllde mässan 50 år och Sverige var gästnation. Det kändes som ett bra år att åka.


Mässan var gigantisk. Tre hallar fyllda med utställare. Det är inte samma bokfyndar-fest som bokmässan i Göteborg. Här kan man knappast köpa några böcker och det är 18-års gräns! Mässan är för branschfolk och det märks.
Jag var där under hela mässan så jag kunde ta det ganska lugnt och slippas trängas. Jag hade med mig min mapp, fylld med ett urval av mina arbeten. Tanken vara att träffa så många förlag som möjligt och se om någon nappade. Snabbt insåg jag att vissa förlag var populärare än andra och att rutinerna var väldigt olika. De engelska förlagen är självklart väldigt populära och köerna att träffa redaktörer långa. De tyska förlagen hade tydliga plakat med tider för möten. Men många förlag tog emot när helst de kunde. Många var tillmötesgående och intresserade. Andra stressade och nästan otrevliga. Hur som helst en intressant upplevelse.


Sverige var som sagt gästnation så det var mycket fokus på vårt land på mässan. En stor fin utställning med ett urval av våra främsta illustratörer samt några nya spännande namn. Många föreläsningar med/om svenska böcker och författare/illustratörer. Svenska/nordiska delen på mässan var också väl tilltagen. Jag hjälpte även till hos IllustratörCentrum med att svara på frågor och dela ut kataloger.


Barnboksmässan smittar av sig på hela staden. Många olika utställningar runt om i Bologna. Bokhandlarna skyltar om helt. Till och med butiker som inte säljer barnböcker skyltar med dem.

Jag hade tur och sprang på en stor utställning inne i stan med en av mina favorittecknare: Mattotti. Stora tuschteckningar som tillsammans berättade en saga. Men det fanns inget manus bakom arbetet. Han hade nyligen arbetat med en sagobok och ville göra sin egen saga. Bilderna fick växa fram en efter en.

Jag kom hem från resan med en väska fylld med böcker, en kamera fylld med bilder och ett huvud sprängfullt med inspiration.

I år pågår mässan mellan den 24e och 27e mars. Brasilien är gästnation denna gång.
--------------------
Detta är en repris av ett inlägg jag gjorde på min blogg som jag haft hos Upsala Nya Tidning. Publicerades ursprungligen 24 mars 2014.

No comments:

Post a Comment